Menu
EUR

Matrasadvies

Is jouw nachtrust de laatste tijd niet erg goed? Dan is het misschien tijd voor een nieuw matras. Je matras heeft immers een grote invloed op hoe je slaapt. Maar welk matras past bij jouw wensen? Er zijn talloze mogelijkheden en het is vaak moeilijk om de juiste keuze te maken. We geven je graag wat tips waarmee je de beste keuze maakt: we leren je over de verschillende kenmerken van iedere type matras, zodat je precies begrijpt wat je aan het kopen bent. Op die manier kan jij gericht zoeken naar jouw ideale matras!

Matras en slaaphouding

Bij het kiezen van een nieuw matras is het belangrijk om rekening te houden met je slaaphouding. Tijdens het slapen neemt de matras de taken van je wervelkolom en ruggengraat over en houd deze in een natuurlijke positie. Kies een matras dat ontworpen is voor jouw slaaphouding, zodat het jouw ruggengraat optimaal ondersteunt op een natuurlijke manier.

Zijslaper

Als je als zijslaper slaapt, is het belangrijk dat je schouders en heupen voldoende ruimte kunnen wegzakken in je matras. Zo kan de wervelkolom goed ondersteund worden en blijft je ruggengraat in een rechte lijn, wat essentieel is voor goede nachtrust. Kies dus een matras die hiermee rekening houdt om zo optimaal te profiteren van een comfortabel slapen!
  • Matras met comfortzones

Rugslaper

Als je op je rug slaapt, is het belangrijk dat je matras zacht genoeg is om ruimte te geven aan de natuurlijke S-vorm van je ruggengraat. Een te hard matras stuurt je bekken naar voren waardoor er een holte in je rug ontstaat. Kies dus een zacht matras dat jouw lichaam optimaal ondersteunt en ervoor zorgt dat jouw ruggengraat niet wordt verstoord terwijl je slaapt.

  • Medium matras

Buikslaper

Als je op je buik slaapt, heb je behoefte aan een stevige ondergrond. Over het algemeen raden we aan om te kiezen voor een matras dat iets steviger is. Of je moet kiezen voor een medium of hard matras, hangt af van je postuur.

  • Stevig matras

Waar let je op bij het kiezen van een nieuw matras?

Een goede nachtrust begint met het juiste matras. Het kiezen van een nieuw matras kan echter een uitdagende taak zijn. Er zijn zoveel verschillende soorten matrassen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

Huidige slaapsituatie

Voordat je op zoek gaat naar het juiste matras, is het slim om even stil te staan bij je slaapsituatie. Welk type slaper ben jij? In welke houding slaap je het fijnst? Is je bed verstelbaar? En wat voor soort bedbodem heb je nu precies? Beantwoord deze vragen eerst voordat je begint met oriënteren, dan kun je vervolgens gericht op zoek gaan naar dat ene matras dat perfect bij jou past.

Postuur

Als je op zoek bent naar het perfecte matras, is het essentieel om rekening te houden met de verhouding tussen je gewicht, lengte en postuur. Afhankelijk van deze factoren kun je een soft, medium of stevig matras kiezen. Vergeet hierbij niet dat het gewicht over alle delen van het matras gedeeld moet worden, zodat de juiste ondergrond ervoor zorgt dat je een comfortabele nachtrust beleeft.

Lichamelijke klachten

Als je last hebt van rug- en nekpijn, of allergisch bent, is een latexmatras de perfecte oplossing. Het matras is anti-allergisch en bevat geen schadelijke stoffen. Kies voor een soft of medium matras om overmatige druk te vermijden. Zo kun je genieten van een aangename slaapervaring zonder dat je hierbij last hebt van fysieke klachten.

Ventilatie

Wist je dat je gemiddeld een theekopje vocht verliest terwijl je slaapt? Om schimmelvorming te voorkomen, is het belangrijk dat de luchtdoorlaatbaarheid van een matras zo goed mogelijk is. Pocketveer- en koudschuimmatrassen zijn hier goede opties voor. Latex- en traagschuimmatrassen hebben minder goede ventilatie-eigenschappen.

Rutger
Slaapspecialist Bedderiedeboer.nl

“Op basis van je lengte bepaal je de maat van je matras. Neem hiervoor je eigen lengte en tel daar 20 centimeter bij op. De breedte van het matras bepaal door middel van je postuur. Heb je een normaal postuur? Kies dan voor een breedte van 90 centimeter. Een breder postuur? Ga dan voor een breedte van 100 centimeter.”

 

Verschillende soorten matrassen

Een matras is opgebouwd uit verschillende lagen:

  • De buitenste laag, het omhulsel van het matras, is de tijk, ook wel bekend als matrashoes. Deze is van invloed op je ligcomfort in verband de ventilatie van het matras.
  • De tweede laag is de schuimlaag. Deze laag bepaalt het comfort. Er zijn verschillende soorten schuimlagen zoals koudschuim, traagschuim en latex.
  • De kern van het matras, de derde laag, bestaat uit veren. Er zijn twee soorten veringmatrassen: binnenvering of bonellvering. Standaard kan de pocketveer voorzien worden van drie comfortschuimlagen.

Welk matras het beste is? Dat hangt helemaal van jouw wensen en lichaamsbehoeften af. In de Bedderiedeboer.nl shop maken we onderscheid tussen traagschuim, koudschuim, pocketvering en latex. Per matrassoort vind je een beschrijving met de voor- en nadelen op een rij.

Traagschuim

Een matras van traagschuim staat bekend om zijn comfortabele ligging en het vermogen om de druk te verlichten. Het past zich aan naar de temperatuur van je lichaam en vormt zich daardoor naar je lichaam. Meestal hebben deze matrassen een zachter gevoel en kunnen ze warm aanvoelen. Als je last hebt van pijn in je rug, schouders of nek, dan is een traagschuim matras een zeer geschikte keuze voor jou.

Shop alle traagschuim matrassen

Koudschuim

Het opvallende kenmerk van een koudschuim matras is de uitstekende veerkracht en ventilatie. Koudschuimmatrassen zijn verkrijgbaar in talrijke densiteiten. Dit type matras is zeer duurzaam, omdat er na verloop van tijd geen kuilvorming optreedt in tegenstelling tot andere materialen. Dankzij de variërende densiteiten is dit matras geschikt voor alle gebruikers.

Shop alle koudschuim matrassen

Latex

Latexmatrassen passen zich goed aan aan het lichaam en bieden een uitstekende ondersteuning dankzij hun hoge veerkracht. De SG-waarde bij deze matrassen geeft aan hoeveel latex er in het matras is verwerkt, hoe hoger de waarde hoe meer latex erin zit. Hierdoor zijn matrassen met hogere SG-waarden steviger. Als je allergisch bent, is een latex matras een goede keuze vanwege de antibacteriële eigenschappen van latex.

Shop alle latex matrassen

Pocketvering

Een pocketveringmatras bestaat uit individueel verpakte veren in stoffen zakjes. Deze veren kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen en passen zich daardoor aan naar je lichaam, wat zorgt voor uitstekende ondersteuning. Om de beste ondersteuning te bieden, zijn deze matrassen verdeeld in zones met verschillende hardheden afgestemd op specifieke lichaamsdelen. Bijvoorbeeld, de veren in de heup- en schouderzone geven minder tegendruk.Een pocketveringmatras is voorzien van een afdeklaag van koudschuim, traagschuim of latex, elk met hun eigen eigenschappen.

Shop alle pocketvering matrassen

De hardheid van een matras: standaard, medium of stevig?

Bij ons kun je niet alleen kiezen uit verschillende soorten matrassen, maar ook uit diverse hardheden. Er zijn drie hardheidsgraden beschikbaar: standaard, medium en stevig. De juiste hardheid hangt af van je slaaphouding, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Een te hard matras kan ervoor zorgen dat schouders en heupen niet genoeg kunnen wegzakken, waardoor de wervelkolom niet goed wordt ondersteund op specifieke plaatsen. Daarentegen kan een te zacht matras leiden tot overmatige kromming van de wervelkolom.

Geert
Slaapspecialist Bedderiedeboer.nl

“Houd bij de keuze van een nieuw matras vooral rekening met de ondersteuning en het ligcomfort dat een matras biedt. Een goed conformerend matras zorgt ervoor dat de wervelkolom in zijn geheel goed wordt ondersteund.”

 

Slaapcomfort stappenplan

Voor een optimale nachtrust is het essentieel dat de bedbodem, het matras, het hoofdkussen en het dekbed goed bij elkaar passen. Deze onderdelen zorgen samen voor de gehele ondersteuning aan het lichaam. Wanneer je staat of zit, wordt de natuurlijke vorm van de wervelkolom voor een groot deel in stand gehouden door je gewrichtsbanden en rugspieren.

Bij de juiste combinatie van bedbodem, matras, hoofdkussen en dekbed nemen zij deze taak als het ware over. Daardoor kunnen de spieren zich goed ontspannen en geniet je van een optimale nachtrust. Tenslotte kan een verkeerde combinatie de oorzaak zijn van rug- en nekklachten, tintelingen in armen en benen en vermoeidheid bij het opstaan.

Stel jouw ideale slaapcomfort samen met het doorlopen van deze stappen:

1. Kies je ideale bedbodem

2. Kies je ideale matras 

3. Kies je ideale hoofdkussen 

4. Kies je ideale dekbed 

5. Kies je ideale bedtextiel

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €39,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!